Čaje pre deti

>> streda 5. septembra 2018

Začala škola, škôlka a rodičia stoja občas pred dilemou, čo dať svojím deťom piť nie len na raňajky, ale aj do školy aby to malo dobrý efekt na zdravie dieťaťa. Pokiaľ rodič odmieta sladené vody a malinovky a začne sa rozhodovať nad čiernym či zeleným čajom je toto na mieste. Trošku si to tu osvetlíme a dám pár tipov čo pre deti pripraviť.

Čierný čaj okrem toho že má vysoký obsah kofeinu, taktiež vysušuje organizmus. Pre toto nie je vhodný pre deti. Dieťa potrebuje byť prirodzene vlhčené aby organizmus mohol efektívne pracovať.
Zelený čaj je mimoriadne prospešný pre celkové zdravie, nemusí byť vhodný pre všetkých. Prírodný zelený čaj obsahuje okrem kofeínu aj veľa jódu. A tento čaj nie je vôbec v tomto prípade pre deti vhodný na dennú konzumáciu.
Deťom do 12 rokov sa neodporúča piť zelený čaj.

Čo by sme mohli použiť ako prípravok čaju? 
Máme toho veru veľa a stým spojené aj mnohé kombinácie. Vyberieme si 6 druhov:

jahodový list (divo rastúce)*, malinový list (divo rastúce)*, sušená šupka z jabĺk, sušená šupka z hrušky, červené ďatle, goji bobule, aj sušené jablčka a hrušky.

Sú to všetko prirodzene sladké potraviny. Ako také pomáhajú v práci slezine. Nielen že vyživujú krv ale dodajú energiu mozgu aby mohol ľahšie pracovať, pamätať si naučené...

Účinky: 
červené ďatle: vyživuje krv a srdce, posiluje slezinu a žaludok, podporuje spánok
goji bobule 
hruška: zvlhčuje sucho, zmierňuje suchý kašel, zápchu
jablko: harmonizuje trávenie, posiluje nedostatk krvi, vylučuje toxiny, pomáha lubrikovať plúca
jahody: zvlhčujú plúca, vyživujú pečeň, bolesti a opuch v krku,
maliny: doplňuje krv, vyživuje pečeň

(Poznámka: Doma na záhrade pestované jahody a maliny nemajú účinky, ktoré by sme od nich očakávali. Prečo listy jahody a listy malín musia byť z voľnej prírody popíšem v samostatnom článku)

Máme tu šesť možnosti. Všetko môžeme použiť samostatne alebo vzájomne kombinovať. Po dvoch či troch druhoch, ale aj všetkých šesť spolu. Raz dáte jedného viac inokedy menej. Keď si to prerátame, tak máme toho hodne a hlavne obmieňame kombinácie. Samozrejme môžeme, ale nemusíme pridať med, aby sme dosladili tak aby to dieťaťu chutilo. Ešte poznámka, ak máte hyperaktívne dieťa nedávajte mu sladidlo - melasa. A tiež melasa nie je vhodná večer. Lebo dieťa bude musieť "vytrieskať" svoju energiu aby vám zaspalo :) .

Jedna z možných kombinácii:

Červené datle a goji bobuľový čaj
vykostkované sušené čínske červené ďatle 3 ks
polievková lyžica goji bobule

Vložte oplachnuté červené ďatle a goji bobule do čajového hrnčeka, zalejte vriacou vodou a vyľuhujete 10 minút. Druhá možnosť, prevarte 10 minút.
Nezabudnite, že na koniec môžete tieto červené ďatle a goji bobule skonzumovať. Je to super ovocie a keď prejdu varom alebo horúcou vodou zalejeme, ľahšie sú stráviteľné. A to dieťa potrebuje. Ľahko stráviteľné potraviny. To platí u všetkého ovocia, okrem listov jahody a maliny.

Účinky na organizmzus: Tonizuje telesné tekutiny (Yin) a krv. Podporuje slezinu.

Čo poviete, je to zdravé, pomáha to organizmu po každej stránke. Napíšte svoje skúsenosti.


Potrebujete poradiť? Buďte súčasťou rastúceho trendu prírodnej tradičnej medicíny. Rezervujte si svoj čas

FOTO

Zverejnenie komentára

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP